با سلام به همراهان عزیز

در نوردهی مناسب یک عکس یکی از 4 عنصر موثر سرعت شاتر و یا دریچه یا آینه می باشد که در ادامه به توضیح آن خواهیم پرداخت.

سرعت شاتر یا همان سرعت باز و بسته شدن دریچه نوردهی به سنسور در عکاسی دیجیتال تعیین کننده زمان عبور نور از این دریچه و ثبت آن برروی سنسور می باشد. هرچه سرعت کمتر باشد دریچه بیشتر باز مانده و نور بیشتری عبور میکند. واحد اندازه گیری آن ثانیه می باشد. در دوربین های مختلف بازه زمانی سرعت باز و بسته شدن شاتر متفاوت است اما در اکثر دوربین های حرفه ای از 1/8000 ثانیه تا 30 ثانیه متغیر میباشد. برای زمان نوردهی بیشتر از 30 ثانیه می بایست از حالت bulb استفاده کنید. در تصویر زیر تاثیر سرعت باز و بسته شدن شاتر را مشاهده میکنید.

در نور ثابت اگر سرعت شاتر کم باشد نور بیشتری به سنسور رسیده و عکس روشنتر میشود و چنانچه سرعت بالاتر برود در همان نور نور کمتری به سنسور میرسد و در نتیجه عکس تیره تر ثبت می شود. اما تغییر سرعت شاتر تاثیرات جانبی نیز دارند. در نور ثابت اگر سوژه متحرک باشد سرعت بالای شاتر باعث ثابت شدن سوژه یا اصطلاحا فریز شدن سوژه در کادر می گردد و سوژه در هر حالتی که باشد بنظر ثابت و بی حرکت می آید. حال آنکه نور خورشید باشد یا فلاش دوربین تفاوتی نداشته و چنانچه شما نور کافی را برای سرعت بالا در اختیار داشته باشید سوژه ثابت خواهد شد.

برای ثبت این عکسها از سه نور متفاوت استفاده شده و در همگی سوژه های عکس فیز شده اند. در تصویر اول حباب های داخل آب با نور ثابت زیر لیوان نوردهی شده اند و سرعت شاتر 1/4000 ثانیه میباشد. در عکس دوم از نور فلاش رینگی استفاده شده است و سرعت شاتر 1/160 ثانیه است و در عکس سوم سرعت شاتر 1/1600 ثانیه است. همانگونه که میبینید سرعت ثابت شدن سوژه با توجه به میزان نور رسیده به سنسور متفاوت می باشد. چنانچه مدت زمان باز بودن شاتر در نورهای مناسب و کمتر بالا باشد رد و مسیر حرکت اجزای متحرک سوژه با توجه به میزان نوری که از خود منعکس یا منتشر میکنند در عکس ثبت می گردد. برای مثال به رد حرکت خودرو و چراغهای ثبت شده آن در عکس زیر دقت کنید.

بدلیل نور کم، خودرو و سرعت حرکت آن خودرو، در عکس ثبت نگردیده است اما چراغ های آن در عکس بخوبی ثبت شده اند. سرعت شاتر در این عکس 15 ثانیه میباشد. 

بنا بر این می بینید که با تاثیرات جانبی سرعت باز و بسته کردن شاتر میتوان عکس های خلاقانه ای ثبت کرد. البته باید دقت کنید که در سرعت های کمتر لرزش دست کیفیت عکس را کاهش خواهد داد و بهتر است در سرعت های کم حتما از سه پایه استفاده کرد که قبلا در مورد انتخاب سه پایه مناسب در یک نوشته جداگانه توضیح داده ایم.

بطور کلی و بصورت یک قاعده در صورتی که سرعت کم شود سنسور نور بیشتری جذب میکند، سوژه ها فریز نخواهند شد و لرزش دست در ثبت عکس تاثیر خواهد گذاشت و هرچه سرعت بالاتر رود سنسور نور کمتری دریافت میکند، سوژه ها را می توان فریز کرد و برای ثبت عکس به سه پایه نیاز نخواهید داشت. برای اینکه بتوانید از لرزش لنز و دوربین در ثبت عکس پیشگیری کنید میتوانید از برزشگیر لنز و یا دوربین کمک بگیرید اما اگر لنز یا دوربین شما لرزشگیر ندارد و یا می خواهید در حاشیه امن عکاسی کنید دقت کنید که هرگز عدد موجود در مخرج کسر سرعت شاتر کوچکتر از فاصله کانونی لنز نباشد. برای مثال اگر فاصله کانونی لنز شما 100 میلی متر است سرعت شاتر دوربین نباید کمتر از 1/100 ثانیه باشد ( مثلا 1/30 ). در غیر این صورت لرزش در عکس شما تاثیر بسیار نامناسبی خواهد گذاشت.

با تنظیم سرعت شاتر میتوانید به نسبت سوژه و میزان نور محیط عکسهای بسیار زیبا و خوبی ثبت کرد. امیدوارم که این مطلب مورد توجه شما عزیزان قرار گرفته باشد. با ما همراه باشید تا در ادامه سلسله مطالب عناصر نوردهی به ترتیب در مورد دیافراگم و میزان حساسیت و نوردهی دوربین توضیحاتی به شما عزیزان ارایه دهیم.

با سپاس از همراهی شما.

#سرعت_شاتر  #لرزش   #لرزش_دوربین    #عکاسی_خلاق